Hoe is het nu met .... Mike Starink? - VIVA 23 mei 2016


Van ‘Liefde op het eerste gezicht’, ‘Call TV, ‘Lijn4’, maar ook van zijn gastrollen in ‘De Garage’ en ‘SamSam’ zou je Mike Starink kunnen kennen. De laatste jaren horen we eigenlijk weinig meer over het leven van de presentator en acteur. Waar hangt hij uit? Door: Katy Boer

Ik bel Mike op maandag, aan het einde van de middag, om erachter te komen waar hij zich momenteel mee bezighoudt. Ondanks dat hij op het punt staat naar de première te gaan van de telefilm ‘Moos’, waar hij als locatiemanager aan heeft meegewerkt, kletst hij de oren van m’n kop over zijn huidige werk, zijn baan bij ‘Call TV’ en zijn bekendheid.

Achter de schermen

“Voor ‘Moos’ heb ik vorig jaar alle locaties uitgezocht. Dat doe ik voor het castingbedrijf Kemna & Zonen. Momenteel zijn we druk met het vierde seizoen van ‘Jeuk’, een komische serie met Thomas Acda en Peter Heerschop. Naast me bezighouden met de locaties waar we gaan draaien, rijd ik ook de productiebus en zorg ik voor de catering. Nee, dan kook ik niet zelf – ik ben niet echt een kookwonder. Ik werk vooral achter de schermen, dat is ook waar ik ooit begonnen ben. Op mijn negentiende kwam ik te werken bij de ‘Disney Club’, waar ik op een gegeven moment ook de presentatie op me nam. En bij ‘Call TV’ en ‘Lijn4’ stelde ik het programma samen, én deed ik de presentatie ervan. En ja, ik stond dan inderdaad voor de camera, maar wat ik altijd het leukst heb gevonden is het maken ervan, met een leuke club mensen.”

Kweekvijver

“Over ‘Call TV’ werd vroeger best neerbuigend gedaan. Men noemde het goedkope televisie, maar ja, zo werd het ook gemaakt. Het was een kweekvijver voor aankomend talent en vooral jonge mensen, zowel voor als achter de schermen. Met ‘Call TV’ vulden we de resturen van Veronica op. We begonnen om twaalf uur ’s nachts en maakten televisie tot acht uur ’s ochtends. Het werd gefinancierd door degenen die ons belden en dat was in het begin een onwijze hit. Later werd het irritant gevonden, maar ik vond het altijd leuk. Sowieso een stuk leuker dan het bellen naar een vrouw, die een kaartje trekt en dan vervolgens vertelt dat je een marmot hebt. Alsof je dat zelf niet weet.”


Posterformaat

“Ik nam de presentatie van ‘Liefde op het eerste gezicht’ van Rolf Wouters over en was primetime te zien op televisie. Dat was een omslag; ik kwam in de bladen te staan en de media wilde van alles van me weten. Omdat ik een datingprogramma presenteerde, vroeg men me vooral het hemd van het lijf op dat gebied. Ik vond niet dat ik daar per se antwoord op hoefde te geven en daarom duurde het lang voordat men dat kon thuisbrengen. Mijn posters uit de Hitkrant hebben vast bij meisjes boven het bed gehangen, die er later achter moesten komen dat ik op mannen val.”

Bekende naam

“Ik woonde in Amsterdam in een straat waar minstens drie buren voor televisie werkten, dus daar werd ik niet vaak aangesproken. Buiten de stad wel, en dat vond ik weleens vervelend voor degene met wie ik was. We waren dan samen op pad of uit eten, en personen die mij herkenden begonnen me dan allerlei vragen te stellen. Met het ‘BN’er-schap’ ben ik nooit zo bezig geweest. Ik heb wel plakboeken vol met allerlei dingen die ik heb gedaan, maar dat is het wel. Ik heb er ooit weleens gebruik van gemaakt, toen ik met mijn moeder ergens wilde eten maar het restaurant vol was. Toen ik zelf belde, was er ineens wel plek. Op liefdesgebied heb ik mijn bekendheid nooit benut. Ik had dat soort dingen ook nooit zo door. Mijn vriend Jeroen kende mij van televisie. Hij was best fan, keek ook altijd naar ‘De Lounge’. Toen ik hem leerde kennen, heb ik even gedacht: als dat maar geen malloot, zo’n mega-fan is. Maar dat was niet het geval, we zijn nu al negen jaar samen.”

Kriebels

“Een aantal jaar geleden was ik klaar met presenteren en heb ik er zelf de stekker uitgetrokken. Twee jaar nadat ik dat deed, begon het toch weer een beetje te kriebelen. Ik ben toen met een showreel langs de omroepen gegaan, maar het werd niets. Met Paul Haenen heb ik ook nog eens met wat netmanagers gekletst, omdat wij graag samen iets wilden presenteren. Maar ze zagen mij meer als commerciële hoer, terwijl Paul beter bij de VPRO past. Vervolgens heeft Paul het toneelstuk ‘In bed is het fijn toeven’ voor mij en Jeroen geschreven en daarmee hebben we zelfs in Londen gespeeld. Er is ook een tweede deel – ‘Wat een heerlijk hete dag’ – gemaakt en een derde staat in de koelkast. We hebben op dit moment gewoonweg geen tijd om te repeteren.”

Henny Huisman-syndroom

“Ik heb meegedaan aan ‘Sterrenslag’ en ‘Sterren Dansen op het IJs,’ en word soms nog weleens gevraagd voor dat soort programma’s. Maar springen van een duikplank, daar zie ik geen toegevoegde waarde in. Ik ben ook gevraagd voor ‘Jouw Vrouw, Mijn Vrouw’. Ik gaf aan dat ik homo ben, maar dat bleek voor de programmamakers juíst een reden mij te vragen. Dan heb ik al zoiets van: laat maar. Misschien als ik een programma of toneelstuk te promoten heb en tussen neus en lippen door zou kunnen vermelden dat ik op die datum in Schubbekutteveen optreed, dat ik dan zou overwegen om mee te doen. Maar ik zit niet verbitterd thuis en heb geen last van het Henny Huisman-syndroom, dat ik per se met mijn kop op het scherm moet.”

Duizendpoot

“Ik doe zo veel diverse dingen, weet soms eigenlijk niet hoe ik mezelf moet omschrijven. Ik ben tot eind juli bezig met ‘Jeuk’, onderhoud de website bettyasfalt.nl voor Paul Haenen en doe zijn vormgeving: van de agenda van Margreet Dolman tot het ontwerpen van posters. Ik heb een piepklein rolletje in de nieuwe serie van Thijs Römer en ben bezig met de publiciteit van het toneelstuk ‘Moeders en Zonen’ met Paul de Leeuw, Freek Bartels en Anne Wil Blankers. Daarnaast monteer ik veel voor een vriend die een eigen platenlabel heeft. Maar ik heb eigenlijk nooit het idee dat ik aan het werk ben, nooit gehad ook trouwens. Mij hoor je niet zo snel zeggen: ‘Is het al vijf uur?’ Ik vind het allemaal hartstikke leuk en zo heb ik er altijd over gedacht. Als ik mijn leven opnieuw zou mogen doen, zou ik precies hetzelfde gedaan hebben. Ja, zelfs de wasmiddelenreclame die ik ooit heb gedaan.”

JEUK

Liefde op het Eerste Gezicht